Verslag: Dutch Behavioral Science Network 2020, chapter 1

0

In Nederland zijn veel professionals bezig met gedragswetenschap. Als onderzoeker of wetenschapper, maar steeds vaker ook in heel andere functies. Van compliance officer tot reclamemaker, beleidsambtenaar tot coach: allemaal putten ze inspiratie uit behavioral science. Maar waar komen ze elkaar tegen? In praktijk vooral online. Jammer, want zo blijven gesprekken beperkt tot een like hier en 140 tekens daar. Terwijl er zo veel te bespreken is!

Daarom is er het Dutch Behavioral Science Network. Het concept kwam samen met grondlegger Elina Halonen over uit Londen. Namelijk: gratis bijeenkomsten met compacte presentaties over gedragswetenschap in actie. Gevolgd door een borrel met goeie gesprekken en boeiende ontmoetingen. Na de mooie bijeenkomsten van vorig jaar (toen nog als Amsterdam Behavioral Science Network), was er op dinsdag 28 januari het eerste hoofdstuk nieuwe stijl. Met een nieuw team in de organisatie en drie sprekers met drie unieke invalshoeken.

De middag startte met een welkomstwoord door Martine Hammink (24AM) en DBSN’s initiatiefnemer Elina Halonen. Behalve mede-organisator was Martine ook gastvrouw, want haar werkgever 24AM stelde de locatie (met prachtig uitzicht) beschikbaar. Geweldig! Vervolgens presenteerden  Tim den Heijer en Deborah Bosboom (B.R.A.I.N. Creatives) een korte ijsbreker in de vorm van een Behavioral Science Pop Quiz. Het publiek bleek uitstekend thuis in de materie, van Zeigarnik en Von Restorff tot COM-B, E.A.S.T en B-MAT (geen rappers, maar toch echt behavioral science frameworks).

Babs Westenberg
‘Werken aan gedrag – hóe dan?’  was de titel van de presentatie van Babs Westenberg, adviseur handhavingsbeleid en behavioral science bij De Belastingdienst. Babs nam de zaal mee in de weerbarstige praktijk van de Belastingdienst, vol complexe wetten en constante veranderingen. Hoe maak je in zo’n context het gedrag dat je vraagt van burgers makkelijker? En hoe help je ze de voor hen juiste keuzes te maken? Erg waardevol was een kijkje in  de verschillende strategische modellen en stapsgewijze aanpak die Babs en collega’s daarbij hanteren. Die geven houvast en structuur en helpen de organisatie keuzes maken waarvan de burger beter wordt.

Alexandra van Geen
Als decision scientist bij Autoriteit Financiële Markten sprak Alexandra van Geen over ‘Behavioral insights bij een toezichthouder’. Financiële instellingen hebben een verantwoordelijkheid naar hun klanten. Bijvoorbeeld om te zorgen dat die een weloverwogen keuze maken bij risicovolle producten. Maar hoe doe je dat, in het licht van gedragwetenschap? We weten immers dat informatie verstrekken alléén zelden tot gewenst gedrag leidt. Wat is de invloed van anchoring op een leenbedrag? Hoe bepaal je of een risicoprofiel past bij een klant? Fascinerende vragen, waarop Alexandra en haar 11 collega’s antwoorden aanreiken. Veelal niet alleen gebaseerd op literatuur, maar juist ook op eigen onderzoek.

David L. R. Maij
Een bijeenkomst in januari vraagt om een gedragswetenschappelijke kijk op goede voornemens. En die kregen we van David Maij: ‘‘Goede voornemens volhouden in 7 STAPPEN’. David is gedragspsycholoog en oprichter van Neuro Habits. Centraal in zijn verhaal stond de intention-behavior gap: de kloof die gaapt tussen willen en doen. David liet zien hoe hij mensen en organisaties helpt om die te overbruggen. Niet met peptalks, maar door wetenschappelijke principes heel praktisch te maken. ‘Kleine stappen, beter te behappen’ heet het bij Maij. Zijn aanpak omvat dan ook 7 stappen, waarbij relatief kleine veranderingen samen leiden tot een groot en blijvend resultaat. Zijn presentatie bood ruimte voor een geanimeerd gesprek met het publiek. En was dus ook de perfecte opmaat naar de borrel, waar veel nieuwe links werden gelegd. Tussen onderwerpen, mensen. En zelfs tussen collega’s uit hetzelfde bedrijf, die pas hier hun gedeelde interesse in behavioral science ontdekten. Een mooi eerste hoofdstuk dus, op naar het volgende!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s